Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Η µουσουλµάνα Μις Αµερική

Το γεγονός χαρακτηρίστηκε «ιστορικό». Η Ρίµα Φακίχ, 24 ετών και γεννηµένη στον Λίβανο, είναι πιθανότατα η πρώτη µουσουλµάνα και Αραβοαµερικανίδα που εκλέγεται Μις Αµερική στην 58ετή ιστορία των καλλιστείων στις ΗΠΑ.

Οι οργανωτές εξηγούν πως δεν µπορούν να είναι σίγουροι γι’ αυτό, επειδή στα πρώτα χρόνια του θεσµού δεν ετίθετο θέµα φυλετικής και ακόµη λιγότερο θρησκευτικής ταυτότητας των υποψηφίων. Πάντως η Ρίµα δηλώνει υπερήφανη που είναι µουσουλµάνα, και µάλιστα σιίτισσα, σε µια εποχή που κάτι τέτοιο είναι ίσως το τελευταίο που θα ήθελε κανείς να παραδεχθεί, όταν βρίσκεται στο Ντίρµπορν του Μίσιγκαν (όπου η Ρίµα κατοικεί) ή στο Λας Βέγκας (όπου διεξήχθησαν τα καλλιστεία). Επίσης έδειξε ότι δεν διαθέτει µόνον εµφάνιση. Αντί να πει ότι ονειρεύεται να ταξιδέψει, να βοηθήσει άρρωστα παιδιά και να εργαστεί για την παγκόσµια ειρήνη, εκείνη είπε πως πιστεύει ότι η οµοσπονδιακή κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το κόστος των αντισυλληπτικών χαπιών για τις ασφαλισµένες. Η Ρίµα έφυγε από τον Λίβανο όταν ήταν 4 χρονών, έφτασε στις ΗΠΑ και µεγάλωσε στο Κουήνς. Το 2003 µετακόµισε µε τους γονείς της και τα αδέλφια της στο Μίσιγκαν, όπου εξελέγη Μις Μίσιγκαν, πριν θριαµβεύσει µεταξύ των 50 καλλονών που συµµετείχαν την περασµένη Κυριακή στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Αµερική, τα οποία διεξήχθησαν στο Ρlanet Ηollywood του Λας Βέγκας. Η νίκη της χαιρετίστηκε µε ενθουσιασµό από τη λιβανική κοινότητα των ΗΠΑ. «Είναι ένα ιστορικό γεγονός», είπε ο Ιµάντ Χαµάντ, διευθυντής της Αµερικανοαραβικής Επιτροπής Κατά των Διακρίσεων, «αποδεικνύει το µεγαλείο της Αµερικής, µια χώρας όπου ο καθένας έχει τη δυνατότητα να πετύχει». Η επιτροπή του Χαµάντ βοήθησε τη Ρίµα Φακίχ να αντεπεξέλθει στα έξοδα της συµµετοχής στα καλλιστεία. «Το παράδειγµά της θα βοηθήσει να αµφισβητηθεί το κυρίαρχο στερεότυπο για τις µουσουλµάνες.
Χρειάστηκε πάθος, κουράγιο και αυτοπεποίθηση για να συµµετάσχει σ’ έναν τέτοιο διαγωνισµό», λέει ο Χαµάντ. Ο ανταποκριτής του βρετανικού «Ιντιπέντεντ» θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «δεν υπήρξε καµιά καταδίκη από ισλαµικούς κύκλους εναντίον της νεαρής µουσουλµάνας που επέδειξε τον αφαλό της σε 50 εκατοµµύρια άπιστους τηλεθεατές».
Η Ρίµα φοίτησε σε καθολικό σχολείο, ενώ ο πατέρας, η µητέρα και τα αδέλφια της την ενθάρρυναν να συµµετάσχει στα καλλιστεία. «Η Ρίµα θα δείξει την καλή πλευρά των Αραβοαµερικανών», είχε πει ο 37χρονος Ράµπιχ Φακίχ, ο µεγαλύτερος αδελφός της. Στην «τελική ευθεία» των καλλιστείων, η µελαχρινή και φιλελεύθερη Ρίµα νίκησε την ξανθιά και συντηρητική Μις Οκλαχόµα. Στην ερώτηση τι πιστεύει για τον νέο νόµο της Αριζόνας κατά των λαθροµεταναστών που επιτρέπει στους αστυνοµικούς να ελέγχουν όποιον δεν τους αρέσει η φάτσα του, η Μις Οκλαχόµα Μόργκαν Ελίζαµπετ Γούλαρντ είχε απαντήσει πως τον υποστηρίζει…    

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...