Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Ομορφες (και υγιείς) κάτω από τον ήλιο

Το όνειρο κάθε γυναίκας, καθώς αρχίζει το θερινό… φλερτ με τις ακτίνες του ηλίου, είναι η όμορφη και με μπρούντζινη απόχρωση επιδερμίδα. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις βλαβερές επιδράσεις των υπεριωδών ακτίνων που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί κατά τρεισήμισι φορές; Απλώς, χρησιμοποιώντας το σωστό αντηλιακό!

Το αντηλιακό έχει γίνει πλέον άκρως απαραίτητο. Ποιο είναι όμως αυτό που θα πρέπει να επιλέξουμε προκειμένου να ταιριάξει στον δικό μας τύπο δέρματος ή πιο σωστά στο δικό μας φωτότυπο; Η αισθητικός Καίτη Δενδρινού, υπεύθυνη της εταιρείας ReVive, μας εξηγεί όλα όσα είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε για να είμαστε όμορφες και υγιείς κάτω από τον καυτό ήλιο. «Αγοράζοντας αντηλιακή κρέμα, δώστε μεγάλη προσοχή στον δείκτη προστασίας (SPF). Μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ δεκαπέντε και πενήντα. Οσο υψηλότερος είναι ο δείκτης τόσο πιο αποτελεσματική η προστασία. Η επιλογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται με βάση το χρώμα του δέρματός μας, δηλαδή το φωτότυπό μας. Οσο πιο σκούρο είναι το δέρμα τόσο πιο χαμηλό SPF χρειάζεται».
- Τι δείκτη προστασίας (SPF) χρειάζεται ο κάθε τύπος επιδερμίδας;Είναι πλέον γνωστό ότι ο δείκτης προστασίας είναι απαραίτητος σε όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας και εποχής, ιδιαίτερα βεβαίως το καλοκαίρι, οπότε η έκθεση είναι μεγαλύτερη. Οι δείκτες προστασίας μπλοκάρουν τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου και φιλτράρουν τις ωφέλιμες. Ενα λευκό δέρμα έχει ανάγκη από υψηλότερο δείκτη προστασίας, διότι η μελανίνη δεν παράγεται τόσο γρήγορα και είναι λιγότερη απ’ ό,τι σε ένα δέρμα καστανό ή μελαχρινό. Τα λευκά δέρματα «καίγονται» και γερνάνε ευκολότερα. Σε ένα μέτριο δέρμα καστανό ένας δείκτης είκοσι με τριάντα είναι ικανοποιητικός. Οι δείκτες πάνω από τριάντα μπλοκάρουν μέχρι και το 97% των επιβλαβών ακτίνων του ηλίου. Που σημαίνει πως αποφεύγεται η φωτογήρανση, οι πανάδες, οι αντιαισθητικές κηλίδες, οι ρυτίδες και η πρόωρη γήρανση του δέρματος. Μας προστατεύει δηλαδή ώστε να μην έχουμε αυτές τις βλαβερές επιπτώσεις. Είναι απαραίτητο μάλιστα να χρησιμοποιούμε την αντηλιακή μας μαζί με το μέικ-απ. Αναμειγνύουμε την αντηλιακή με ελάχιστο μέικ-απ και έχουμε ένα προστατευτικό λεπτό φιλμ που χαρίζει στην επιδερμίδα μας ομορφιά και καλή εμφάνιση.

Κρυφτείτε από τον ήλιο δώδεκα με τρεις!

- Πότε μπορούμε να αρχίσουμε ηλιοθεραπεία;Συνήθως, με τις πρώτες λιακάδες και τις πρώτες ζεστές ημέρες όλοι θέλουμε να βρεθούμε στις παραλίες. Το φυσιολογικό είναι να ξεκινήσουμε από τον Ιούνιο. Η αρχή του καλοκαιριού είναι μια καλή περίοδος γιατί ακόμα δεν καίει ιδιαίτερα ο ήλιος και είναι ανεκτός. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό. Αυτό είναι κάτι που δεν μας λείπει και μάλιστα πρέπει να έχει υψηλότερο δείκτη προκειμένου σιγά-σιγά οι άμυνες του οργανισμού μας να λειτουργήσουν, να παράξουμε μελανίνη και άρα να θωρακίσουμε έτσι το δέρμα μας. Ξεκινώντας από τον Ιούνιο αποφεύγουμε τις μεσημεριανές ώρες. Διότι ακόμα κι αν δεν νιώθουμε να μας καίει ο ήλιος, τη δουλειά του την κάνει. Οπότε από τις 12:00 έως τις 15:00 καλό είναι να μη βρίσκεται κανείς στις παραλίες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα κι αν είναι σε σκιά, κάτω από ομπρέλα ή μέσα στη θάλασσα, διότι αυτές τις ώρες είναι ιδιαίτερα επιβλαβής ο ήλιος. Ενώ μετά τις 16:00 ο ήλιος μας προσφέρει ιδανικό μαύρισμα και ωφελεί στην υγεία μας.
- Για όσες βιάζονται και θέλουν να μαυρίσουν εδώ και τώρα τι θα προτείνατε; Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που κάνουν κατά κάποιο τρόπο ένα αρχικό μαύρισμα προκειμένου να μη νιώθει κανείς άβολα στην παραλία και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν πιο λευκό δέρμα. Τα προϊόντα αυτά καλό είναι να χρησιμοποιούνται ισορροπημένα και χωρίς υπερβολές μία με δύο φορές πριν βγούμε στην παραλία. Αν πάλι θέλουμε να διατηρήσουμε το χρώμα που πήραμε το καλοκαίρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα προϊόντα αυτόματου μαυρίσματος μία φορά στις δέκα ημέρες. Αυτά ενεργοποιούν τη μελανίνη, συνεχίζει να δημιουργείται, να εκκρίνεται και έτσι διατηρούμε το χρώμα μας. Χρησιμοποιούμε τα προϊόντα αυτά σε απόλυτα καθαρό δέρμα και αφού έχουμε κάνει απολέπιση σώματος (scrub) για να είναι λείο και στεγνό. Απλώνουμε με πολλή προσοχή σε όλο το σώμα καλύπτοντας το κάθε σημείο του, διότι, αν δεν απλωθεί σωστά, θα δημιουργήσει διχρωμίες. Επίσης, ξεπλένουμε αμέσως τα χέρια μας, γιατί μαυρίζουν οι παλάμες μας...
- Χρειάζεται να ξεβγαζόμαστε κάθε φορά που βάζουμε το αντηλιακό; Το σώμα μας δεν χρειάζεται, αρκεί πριν από την επάλειψη να σκουπιστούμε καλά και να στεγνώσουμε το δέρμα. Οσον αφορά το πρόσωπο, καλό είναι να έχουμε μαζί μας νερό σε σπρέι ή ροδόνερο, το οποίο ξεβγάζει και δροσίζει, και αμέσως μετά να απλώνουμε την αντηλιακή.
- Η επαφή μας με την άμμο στην παραλία;Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε ψάθα και από επάνω πετσέτα. Τις πετσέτες πρέπει να τις πλένουμε καθημερινά και να τις χρησιμοποιούμε πάντα καθαρές. Εκείνο που ξεχνάμε είναι να προστατέψουμε τα πέλματά μας από τον ήλιο και την καυτή αμμουδιά. Μην ξεχνάτε να περιποιείστε ακόμη και τα πέλματα με αντηλιακό. Να φοράτε καπέλο και κάποιο ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι προκειμένου να προστατευτείτε όσο καλύτερα γίνεται.

Καλυφθείτε!

- Πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε την αντηλιακή κρέμα;Στο πρόσωπο πρέπει να τη χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Βάζουμε την κρέμα είκοσι λεπτά πριν βγούμε. Ετσι, προλαβαίνει να δημιουργήσει την ασπίδα που αναζητούμε. Το μεγάλο μυστικό βρίσκεται στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να καλύπτουμε κάθε σημείο του προσώπου μας, τον λαιμό, ακόμα και τα αφτιά. Αρα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον ένα κουταλάκι του γλυκού για να καλυφθούμε. Δεύτερο σημείο είναι η επανάληψη. Ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας που χρησιμοποιούμε, ανεξάρτητα από το εάν μπαίνουμε και βγαίνουμε από το νερό, ακόμα και αν το προϊόν είναι αδιάβροχο, πρέπει να ξαναβάζουμε (σε στεγνό πάντα δέρμα) την αντηλιακή μας. Η συχνότητα επανάληψης πρέπει να είναι ανά μία ώρα. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το αντηλιακό σώματος στο πρόσωπό μας. Συνήθως, χρησιμοποιούμε κάποιο άλλο για την περιοχή των ματιών. Στα χείλη χρησιμοποιούμε επίσης ειδικό προϊόν.
- Με τις πρώτες ζέστες η επιδερμίδα δείχνει θαμπή και εμφανίζει κηλίδες, ακόμα και σπυράκια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε; Οπως ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες από τη ζέστη, το ίδιο συμβαίνει και με τους σμηγματογόνους. Ακόμα και ένα κανονικό δέρμα βλέπουμε ότι έχει έντονη υπερέκκριση. Εκείνο που κάνουμε είναι να πλένουμε πολύ καλά και συχνά το δέρμα μας. Το πρωί που ξυπνάμε και στη συνέχεια το βράδυ το καθαρίζουμε ξανά. Χρησιμοποιούμε μια καλή, απαλή, ενυδατική κρέμα (χωρίς καθόλου λιπαρά) και το αντηλιακό μας. Αν θέλουμε να βγούμε το βράδυ, χρησιμοποιούμε την ενυδατική μας, μέικ-απ και είμαστε OK...

Θωρακίστε και τα μαλλιά

- Υπάρχει τρόπος προστασίας των μαλλιών αλλά και των χειλιών μας, που συχνά ξεφλουδίζουν και ξεραίνονται;Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που προστατεύουν τα μαλλιά μας από τον ήλιο και το αλάτι της θάλασσας. Και για τα χείλη μας υπάρχει ειδικό προϊόν που τα προστατεύει και τα ομορφαίνει.
- Τα τατουάζ και το πίρσινγκ είναι μόδα. Είναι επικίνδυνη η ηλιοθεραπεία για όσες έχουν τατουάζ; Και στο τατουάζ επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε αντηλιακό. Ετσι και προστατεύουμε το δέρμα αλλά και δεν αφήνουμε τον ήλιο να ξεθωριάσει τα χρώματα του τατουάζ μας. Οσον αφορά το πίρσινγκ, πρέπει να προσέξουμε τις μολύνσεις, επειδή το καλοκαίρι είναι πιο ευαίσθητες οι περιοχές αυτές που εκτίθενται στον ήλιο. Επίσης, δεν σκουπιζόμαστε ποτέ με πετσέτες άλλων. Οταν λοιπόν παρατηρήσουμε κάποιο ερύθημα, θα πρέπει να βγάλουμε αμέσως το κόσμημα και να καθαρίσουμε την περιοχή με οινόπνευμα. Αν δούμε ότι επιμένει, πρέπει να πάμε σε δερματολόγο.
ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ

1 σχόλιο:

  1. πράγματι είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πόσο βλάβη μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος. για αυτό δεν πρέπει για κανέναν λόγο να βγαίνουμε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. εγώ χρησιμοποιώ σταθερά το solar expertise και δεν έχω βγάλει ούτε καμιά περίεργη φακίδα, ευτυχώς. http://bit.ly/bYP6It

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...